Portal Rasmi Agensi Nuklear Malaysia

Profil Kakisan Bawah Penebat untuk Paip

Sistem nukleonik mudah alih baru untuk pengesanan kuantitatif tidak invasif bagi kakisan bawah penebat untuk paip keluli. Kakisan pada dinding luar paip keluli berpenebat adalah masalah utama kilang industri. Kawasan kritikal yang berlaku adalah bahagian sekitar kimpalan paip. Anggaran industri menunjukkan bahawa hampir 95% daripada kegagalan loji minyak & gas, loji kimia dan penjanaan tenaga adalah disebabkan oleh masalah paip.


Pelbagai kaedah telah dikaji untuk memantau kakisan dalam salur paip. Namun begitu, tiada teknik NDT konvensional yang mampu untuk mengesan kakisan bawah penebatan (CUI), dengan cara yang praktikal dan kos efektif. Untuk mengatasi kekurangan ini, satu sistem baru yang dikenali sebagai “Pembukah kakisan bawah penebat untuk paip" telah dibangunkan. Sistem nukleonik mudah alih boleh digunakan untuk mengesan CUI tanpa perlu untuk membuang bahan-bahan penebat. Selain itu, dengan menggunakan sistem ini, pemeriksaan dapat dilakukan semasa kilang tersebut beroperasi dan seterusnya kehilangan pengeluaran kerana penutupan proses pengilangan yang tidak perlu boleh dielakkan.

 

Sistem ini menawarkan:

  • Imbasan pantas, kira-kira 6 meter per minit
  • Pengukuran on-line, oleh itu menjimatkan kos, tiada masa penutupan.
  • Tiada penebat perlu dibuang dan penyediaan paip adalah tidak diperlukan.
  • Tidak terjejas oleh suhu proses, tekanan, kelikatan, pelelas dan bahaya alam sekitar yang lain.
  • Pemerolehan data berkomputer dan analisis dengan perisian pemprofil.
  • Selamat untuk digunakan sebagai sistem yang menggunakan satu "sumber dimeteraikan" kecil yang mempunyai dengan ciri-ciri keselamatan radiologi
1 2


Untuk maklumat lanjut, sila layari SISPA.